Succesvol veranderen! Verspil nooit een goede crisis!

Soms gebeurt er iets wat je op geen enkele wijze ziet aankomen. Hét voorbeeld waar we nu allemaal geconfronteerd worden is de Corona crisis. Deze crisis biedt ook kansen en start je organisatie succesvol te veranderen.

Tegelijkertijd, als zoiets gebeurt is het heel normaal om zo snel als mogelijk grip te willen krijgen op de situatie en de ontstane onzekerheid te neutraliseren. 

Zodra we te maken krijgen met een crisis, of het nu zakelijk of in ons privé leven is hebben we de neiging om het minder erg te maken. Ach, het is wel even lastig, maar we vinden weer oplossingen en komen terug. Maar dat kan het verspillen van een kans betekenen!

Wat je kan doen is transparant de ontstane situatie en consequenties benoemen en samen nadenken over de tijd na Corona. Die wereld zal er onmiskenbaar anders uitzien. Veranderingen worden nu al zonder morren geaccepteerd, terwijl die hiervoor lastig of onmogelijk waren. Denk bijvoorbeeld aan het stoppen met handen schudden, het op afstand werken en het online houden van meetings. 

Een crisis vraag dit type leiderschap in organisaties om veranderingen veel sneller te kunnen doorvoeren. En daarom is het jammer om geen gebruik te maken van de ontstane situatie. Dus als je slecht nieuws krijgt, weersta de drang om de brand te blussen. Neem even een stapje terug om te bezien of je ergens kansen voor de toekomst ziet om het beter te doen en zorg dat je na de crisis er beter voorstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het formulier in en ontvang het gratis eBook!